„Noć kazališta“ u Drnišu – nastupio „Mali meštar“ i „Grdelini“

Ove godine prvi put smo u Drnišu prijavili događaj pod krovnim nazivom „Noć kazališta“, koja se odvija u hrvatskim i drugim europskim gradovima treće subote u studenome.

POU Drniš za prvu lokalnu „Noć kazališta“ 16.11.2019. odlučilo je predstaviti svoje domaće, kućne sekcije – Kazališnu radionicu „Mali meštar“ i Dječji zbor „Grdelini“.

Priredba je održana u dvorani NP Krka uz nazočnost brojne publike i trajala je oko sat vremena, što smatramo tek početkom sudjelovanja u ovoj manifestaciji šireg spektra i krovnog naziva „European Theater Night“.

Objavljeno u Novosti - Mali Meštar

Nastavi čitati

"Mali meštar" nastupio na priredbi povodom kandidature Grada Drniša za stjecanje naslova "Grad Drniš - prijatelj djece"

Kazališna radionica „Mali meštar“ sudjelovala je u priredbi koju su u čast prosudbene komisije za stjecanje naslova „Grad Drniš – prijatelj djece“ pripremile različite dječje izvedbene skupine sa svojim voditeljima, u Glazbenoj školi 24.10. 2019. u četvrtak u 13.30 sati.

Uz Dječji zbor Grdeline, Tamburaški orkestar Krste Odaka, učenike Glazbene škole Krste Odaka te polaznike Dječjeg vrtića Drniš, nastupio je i „Mali meštar“ s recitalom humanističko-etičkog sadržaja „Čovjek“, u kojem se predstavilo 20 aktivnih članova, od najstarijih do novoupisane članice koja je prvi put nastupila na pozornici.

Objavljeno u Novosti - Mali Meštar

Nastavi čitati

„Mali meštar“ nastupio za drniške srednjoškolce

Učenici prvaši Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš posjetili su 26.9. (četvrtak) u 8.00h, za vrijeme prvog nastavnog sata, kazalište u dvorani Doma kulture. Tamo su ih odveli njihovi profesori u okviru kurikuluma školske knjižničarke koja je učenike u toj ulozi u kazalište odvela, ali ih tamo i dočekala - u ulozi voditeljice Kazališne radionice "Mali meštar".

„Mali meštar“ izveo je za srednjoškolce – učenike gimnazije, ekonomske i elektrotehničke škole – recital moralno-humanističkog sadržaja pod naslovom „Čovjek“, autorski rad "Malog meštra",koji nosi poruku osobne autentičnosti, empatije i prijateljstva za sve gledatelje. Ova je izvedba ujedno i dobrodošlica učenicima u novu odgojno-obrazovnu ustanovu od strane školske knjižnice. Kako smo već pisali - recital je nastao na temelju poznate Molitve Majke Tereze iz Kalkute („Čovjek je…“) i knjige Phila Bosmansa („Živjeti je radost“) i dobro je prihvaćen već u prijašnjim izvedbama od strane drniške publike, a neki od glumaca su, također, učenici Srednje škole Ivana Meštrovića u Drnišu, tako da su polaznici „Malog meštra“ imali poseban izazov glumiti pred svojim vršnjacima i prijateljima.

Objavljeno u Novosti - Mali Meštar

Nastavi čitati

"Mali meštar" u gostima Dječjem zboru "Grdelini" za njihov 10. rođendan

Naši prijatelji "Grdelini" ove su godine napunili lijepih deset godina postojanja, a nas su tradicionalno pozvali na rođendan – ovoga puta da im izvedemo pantomimu na dvije njihove pjesmice o životinjama. Glumci su se transformirali što u kućne, što u izvankućne životinjske "ljubimce", u pjesmama "ZALJUBLJENI ŽABAC" i "ČUDNOVATO PRIJATELJSTVO".

Kao i uvijek, na rođendanu kod "Grdelina", na našoj zajedničkoj pozornici u Dvorani Ivana Meštrovića u Drnišu, bilo nam je lijepo, a ovoga puta posebno svečano zbog brojnih gostiju iz različitih drniških sekcija. Hvala im na pozivu!

Uloge:

"ZALJUBLJENI ŽABAC"

  • Žabica – Sara Čulina
  • Žabac – Marija Jukić
  • Glista – Pavle Duvančić
  • Roda – Lucija Slipčević

"ČUDNOVATO PRIJATELJSTVO"

  • Pas – Pavle Duvančić
  • Maca – Marija Begonja

Robertina Hrstić

Objavljeno u Novosti - Mali Meštar

Povodom Dana Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš održana premijera recitala "Čovjek"

Ovaj recital misaono-duhovnog sadržaja dramatizacija je molitve Majke Terezije te zapisa Phila Bosmansa iz njegove knjige "Živjeti je radost", a nastala je iz potreba naše kazališne radionice da kao glumci prođemo kroz ozbiljni, misaoni i izrazito humanistički sadržaj na standardnom hrvatskom jeziku u kojem ćemo izraziti više različitih vrsta raspoloženja u kratkom vremenskom roku te osjetiti naše mogućnosti izražavanja u što pravilnijoj standardnoj formi. Recital smo prvi put izveli 29.5.2019. u 11.30 h na priredbi Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš u dvorani Doma kulture kao gosti na proslavi njihovog Dana škole, odakle su i fotografije iz ovog albuma. Sljedeća izvedba bila je 9.6.2019. u 20.00h u crkvi svetog Ante u Drnišu. Tijekom recitiranja poslužili smo se višestrukim blagodatima nama domaćeg kino-kazališnog prostora te smo u pozadini recitala koristili glazbu i video/fotografije projektirane na velikom kino-platnu, kao popratne sadržaje u stvaranju ugođaja, u kojem su gledatelji pozvani na izoštravanje svijesti o potrebi za njegovanjem humanog i suosjećajnog, kvalitetnog i cjelovitog odnosa prema sebi i bližnjima. Nadamo se da smo postigli svoju namjeru, a publici zahvaljujemo na pljesku kao i organizatorima priredbe SŠ Ivana Meštrovića i našoj krovnoj ustanovi pri kojoj djelujemo - Pučkom otvorenom učilištu Drniš. Uskoro se nadamo izvesti isti recital u okviru mozaičnog programa pod nazivom "Intermezzo uz Malog meštra" kojeg najavljujemo za 18.6.2019. u dvorani Nacionalnog parka Krka u Drnišu u 21.00h.

Voditeljica Radionice: Robertina Hrstić

Fotografije: Ante Duilo

 

Objavljeno u Novosti - Mali Meštar

Na ljetnoj pozornici "Woodstock" održana predstava "Poštarska bajka na domaći način"

POŠTARSKA BAJKA NA DOMAĆI NAČIN

"Mali meštar" prvi put je u Drnišu nastupio na ugodnoj ljetnoj pozornici terase "Woodstock" 6.8.2018. godine u 21.00h pred svojom vjernom drniškom, a i novijom, turističkom ljetnom publikom.

Pet godina nakon premijere glumačka postava naše "domaće" Poštarske bajke malo se promijenila – došli su nam novi polaznici, ostali su i oni "stari" koji su sada malo narasli i odrasli, a neke smo uloge, jednostavno iz zabave, ispremiješali! Poštarska bajka na domaći način najizvođenija je predstava "Malog meštra" od 2013. godine, u novoj postavi i dalje je šaljiva varijanta poznate osnovnoškolske lektire preseljena iz Češke u drniški kraj.

Nova podjela uloga u ovoj izvedbi pokazala se i novom prilikom za igru, izazovom za naše glumce, koji su neke svoje uloge prepustili drugim kolegama, a od njih preuzeli svoje. Nova lica su ne samo osvježila ovu izvedbu, nego i pojednostavnila glumački posao, jer od nekadašnjih 9 glumaca koji su igrali višestruke uloge i vrtoglavo se presvlačili između prizora, sada je isti posao obavilo 16 glumaca. Još uvijek su neki od njih imali dvostruke uloge, što nam ostavlja mogućnost za sudjelovanjem još novih članova u budućim izvedbama ove za nas neiscrpne predstave.

Prilažemo kazališni listić i plakat s detaljnijim podatcima o podjeli uloga i nadamo se još ponekom dramskom putovanju "od Drniša do Japana i natrag".

Robertina Hrstić, voditeljica

Fotografije: Ivana Burečić

PRILOŽENI DOKUMENTI:
Br. Opis datoteke Tip Veličina Preuzimanje
1. PLAKAT 254 KB
2. KAZALIŠNI LISTIĆ 382 KB

Objavljeno u Novosti - Mali Meštar