Večeri pasionske baštine

Najvažnija kulturna manifestacija na drniškom području su Večeri pasionske baštine, koje se ove godine održavaju po 14 put, pa to postaje jedna značajna tradicija koju su Drnišani lijepo prihvatili. Večeri se sastoji od 5 programa. 

U ovoj kulturno – vjerskoj manifestaciju sudjelovalo je niz gostujućih i domaćih izvođača: Lado, Zbor Brodsplit, klapa HRM, klapa Slavić iz Zagreba, klapa Žrnovnica, pučki pivači iz Starog grada sa Hvara, pučki pivači iz Jelse, pučki pivači iz Gdinja, pučki pivači sa Šolte, Dubrovački madrigalisti, pučki pivači iz doline Neretve, Kud Klek iz Ogulina, Kud INA iz Zagreba, Katedralni zbor iz Šibenika, Kvartet Rucner iz Zagreba, Gradski pjevački zbor Neuma, Vokalisti Salone, pučki pivači iz Kaštela, pučki pivači iz Vranjica, pučki pivači iz Jezra, pučki pivači iz Murtera, pučki pivači iz tisnog, Faroski kantaduri, Chorus cantores...

Pored suvremenih izvođača pasionske glazbe nastupilo je i niz izvornih izvođača. 

Ovim pasionskim programima nastojimo prikazati bogatstvo pasionskih napjeva i običaja u Hrvatskoj, a dio tog kulturnog blaga je zaštitio i UNESCO.

Značaj Pasinskih večeri u Drnišu je prepoznalo i ministarstvo kulture RH, te je ovu manifestaciju uvrstilo u redoviti program financijske potpore.

Treba napomenuti da Drniš, iza Zagreba, ima najbogatiji i najkvalitetniji pasoinski program u Hrvatskoj.