RIBAR I NJEGOVA ŽENA, 2016.

Dok je „Bajka o ribaru i ribici“ ruskog pisca Puškina podloga za jednu od najizvođenijih predstava dječjih kazališta u svijetu, rjeđi je slučaj vidjeti na pozornici izvornu narodnu priču „Ribar i njegova žena“,  koju su Braća Wilhelm i Jacob Grimm, njemački književnici, zapisali u njemačkom narodu, sabirući usmenu narodnu književnost. Neimenovani siromašni ribar neizrecivo je sretan svojim skromnim , ali ispunjenim životom. Sretan je do onog trena – dok ne ulovi čarobnu zlatnu ribicu, koja mu obeća ispuniti bilo koju želju, samo - ukoliko ju pusti. To se ne bi pretvorilo u veliki problem, da to nije  ispričao – svojoj ženi. Međutim,…

Članovi mlađe grupe „Malog meštra“ i ovoga puta zaputili su se u „pustolovinu“ zvanu „stvaranje kazalište predstave“. Tražeći istinu o Ribaru i njegovoj Ženi, pokušali su razumjeti likove prozne priče, prolaziti kroz stvaranje dramskog teksta ulazeći u likove i, konačno, istražujući situacije i životne ponude koje dobivaju likovi priče Braće Grimm – istraživali su sami sebe i vlastite mogućnosti i odluke. Tako je nastala još jedna premijera Kazališne radionice „Mali meštar“ Drniš u dramatizaciji  voditeljice i izvedbi polaznika u dobi od osam do dvanaest godina.

Drugi dio naše mlađe grupe za to vrijeme „istraživao“ je jednu drugu Grimmovu bajku, koju prolazi drugi sretnik, neopterećen materijalizmom – „Sretni Ivica“. Obje predstave premijerno su izvedene u razmaku od nekoliko dana, a srodne su, kako idejom, tako i stilom i dramatizacijskim postupcima.

Robertina Hrstić, prof.

PRILOŽENI DOKUMENTI:
Br. Opis datoteke Tip Veličina Preuzimanje
1. PLAKAT I KAZALIŠNI LISTIĆ 899 KB

Objavljeno u Premijere