KINO NAJAVA: Dokumentarni film "Bruški Martirij" u dvorani Ivana Meštrovića u Drnišu (Petak, 27.09.2019., 19:00 sati)

U petak 27. rujna 2019. s početkom u 19 sati u kazališnoj dvorani Ivana Meštrovića u Drnišu bit će prikazan dokumentarni film Bruški Martirij.

Film govori o događaju iz vremena agresije na Hrvatsku kada su 21. prosinca 1991. pripadnici Martićeve milicije banuli u zaseok Gornji Marinovići u selu Bruška nedaleko Benkovca i svirepo pogubili devet Marinovića i jednog Draču, koji se s njima tada zatekao.

Sudionici i svjedoci zločina razotkrivaju strahote koje su tada proživljavali, iznose činjenice i opisuju događaje koji su duboko ukorijenjeni u njihovim sjećanjima. Dokumentarni film Bruški martirij svojim prikazivanjima ima prvenstveno za cilj da se ovaj zaboravljeni i potisnuti zločin otme zaboravu te da bude poznatiji u hrvatskoj javnosti, ali i da mlađi naraštaji vide i pokušaju shvatiti kakvi su se strašni zločini događali u Domovinskom ratu koji je okončan puno prije nego su se oni rodili u slobodnoj Hrvatskoj.

Film je prošle godine u produkciji Udruge FFVAL snimio redatelj Luka Klapan. Ulaz na projekciju filma neće se naplaćivati.

Objavljeno u Najave